Rug- en nekklachten door schermgebruik

Share Post:

Nek en rugklachten schermgebruik

We zitten gemiddeld meer dan 2 uur per dag op onze mobiele telefoon en bij jongeren ligt het aantal schermuren zelfs op 6 tot 7 uur per dag (waarvan 3,5 uur op hun mobiele telefoon). Een zesde van de jongeren ervaart hierdoor nu al lichamelijke klachten. Tegenwoordig is niet alleen de ‘muisarm’ meer hot topic, maar wordt helaas ook de ‘tabletnek’ steeds populairder. 

Dagelijks pijn door een verkeerde houding 

Kijk maar eens om je heen wanneer je in de trein zit, op het station loopt, in een wachtkamer zit, we doen er allemaal aan mee. In 2019 zaten we gemiddeld 34 dagen per jaar op ons mobiel. Mannen zaten gemiddeld 2 uur op hun mobiele telefoon en bij vrouwen was dat 2,5 uur per dag. Dit is nog naast de schermtijd van computers, tv’s en tablet. Hoofdpijn, nek- en schouderklachten, tintelingen of verkrampingen in armen of benen, rugpijn; klachten die door het schermgebruik ontstaan zijn geen uitzondering meer. Wanneer hier niet tijdig ingegrepen wordt, kunnen de klachten zelfs verergeren en chronisch worden.

Van buiten rennen naar zitten achter een schermpje

Tegenwoordig speelt één op de zeven kinderen tussen de 4 en 14 jaar oud zelfs niet of nauwelijks nog buiten en zit vooral achter een scherm. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Jantje Beton. Waar we ‘zitten’ als het ‘nieuwe roken’ beschouwen, liggen ook de toenemende klachten door schermgebruik er niet om. Naast volwassenen lijken kinderen tegenwoordig ook een kantoorbaan te hebben. Ze zitten veel (8 uur voor bassischool kinderen en 9 uur bij het voortgezet onderwijs) en komen zelfs al bij fysiotherapeuten en andere behandelaars voor nekklachten. Hierbij is er toename in lichamelijk klachten zichtbaar door een verkeerde houding bij het gebruik van schermpjes.

Hoe kun je omgaan met klachten door het gebruik van een mobiele telefoon, tablet of computerscherm? 

Let tijdens je schermtijd goed op je houding. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Sta elk half uur even op, verander van houding of doe oefeningen om spieren en gewichten soepel te houden.

Wanneer er al klachten zijn, kan door middel van van de triggerpoint therapie in combinatie met oefentherapie de klachten aangepakt worden. Belangrijk is dat je zelf leert waar je op moet letten om overbelasting te voorkomen. We hebben ook wat tips op een rij gezet die je zelf makkelijk toe kunt passen.

Tips om klachten te verminderen bij het gebruik van je mobiel, tablet of pc-scherm:

  • Herken klachten; kijk of de oorzaak door jouw houding bij het schermgebruik veroorzaakt kan zijn.
  • Wissel je houding regelmatig, het liefst iedere 10 minuten.
  • Let op dat je schouders niet gespannen zijn.
  • Zit niet naar voren maar leun ontspannen tegen de rugleuning.
  • Check je werkplek en zit plek. Is het goed ingesteld? Bureau, stoel en scherm.
  • Doe oefeningen tussendoor. Ga rechtop staan of zitten, maak je lang en laat je schouders los:
    1. Steek je hoofd uit als een schildpad en trek weer in
    2. Draai je nek los. Beweeg van links naar rechts en adem tegelijkertijd uit
    3. Laat je hoofd ontspannen op zij zakken tot dat je lichte rek voelt en adem uit.
    4. Draai rondjes met je schouders.
    5. Buig staand vanuit je rug naar voren en laat je schouders en nek hangen.

Heb je al last van hoofdpijn, nek- schouder of rugpijn? Laat het er niet bij zitten!

”Vaak wordt er pas actie ondernomen als het kwaad al is geschied. Belastende houdingen en bewegingen kunnen voor een lange tijd goed gaan tot dat spieren moe worden met als gevolg pijn, stijfheid of krachtverlies. Dit is een teken dat het lichaam om verandering vraagt! Pijn is een functie van het lichaam om het te beschermen tegen dreigende schade. Als overbelasting blijft aanhouden wordt het pijnsysteem verstoord en raakt het lichaam vermoeid. Er kunnen dan chronische klachten ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen!

Heb je vragen of ben je op zoek naar extra tips en oefeningen? Stel dan jouw vraag aan onze specialist Bas Lanser.

Bas Lancer Everybody Groep

bas@everybodygroep.nl
06 52174476

Waar kunnen wij je bij helpen?

Everybody Works staat voor je klaar

Onderzoek meer