Hybride werken, wel of niet doen?

Share Post:

hybride werken

Hybride werken is tegenwoordig het nieuwe normaal. Medewerkers werken een gedeelte thuis en op kantoor. Zoals iedereen weet heeft deze vorm van werken een boost gekregen door corona, waar de noodgedwongen met z’n allen thuis moesten gaan werken. Nu alle maatregelen zijn versoepeld merk je dat de wil om weer naar kantoor te gaan stijgt naarmate mensen langer thuis werken. Mensen willen andere collega’s zien en spreken, vinden het fijn om in een andere omgeving te werken en sommige werkzaamheden zijn nou eenmaal beter uit te voeren op kantoor. Maar aan de andere kant bevalt het thuiswerken ook goed. Thuis zijn werknemers vaak productiever, hebben ze minder tot geen reistijd meer en valt zakelijk en privé makkelijker te combineren. Veel medewerkers zien daarom ook graag een combinatie van thuis en op kantoor werken als een ideale combinatie: hybride werken.  

Op dit moment worden afspraken omtrent hybride werken vooral gemaakt tussen de werknemer en de werkgever. Maar ook in de politiek is dit een onderwerp wat steeds vaker wordt aangekaart. Zo schreef Minister Karien van Gennip, van Sociale Zaken en werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer het volgende: 

“Hybride werken heeft de toekomst. Het is een van de leerpunten die we meenemen uit de corona crisis: Nederland heeft laten zien dat thuiswerken werkt en veel mensen willen deels thuis blijven werken. Ik heb bijzonder veel waardering voor alle werkenden die de afgelopen twee jaar veel thuis hebben gewerkt. Dit was voor velen niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu het thuiswerk advies is vervallen, kunnen we verder met een hybride manier van werken. Ga met je werkgever, medewerkers of collega’s in gesprek en maak blijvende heldere afspraken. Pak de kansen die er liggen” 

Maar waarom zou je als werkgever je werknemers hybride laten werken? 

 

Meer werkgeluk 

Medewerkers vinden het erg fijn dat ze nu in staat zijn om werk en privé beter te kunnen combineren en dat deze beter past bij de persoonlijke behoeftes. Wanneer iemand graag boodschappen overdag wil doen dan wordt de werktijd in de avond of op een ander tijdstip net zo makkelijk weer gecompenseerd. Daarnaast worden de lange vergaderingen vaak vervangen door korte bondige meetings, is er geen reistijd meer en er is bewezen dat men een hogere productiviteit en concentratieboog heeft bij het thuiswerken. En hoe gek het misschien ook klinkt, medewerkers hebben bij hybride werken over het algemeen een hoger gevoel van verantwoordelijkheid en zitten beter in hun vel.  

Duurzaamheid 

Een ander voordeel van hybride werken is duurzaamheid. Medewerkers staan niet meer in de file, wat niet alleen goed voor het milieu is, maar ook voor de portemonnee van de werknemer. En had je al nagedacht over het energieverbruik wat je als werkgever bespaard wanneer je werknemers meer thuis werken? 

Hogere productiviteit 

Waar veel werkgevers hun twijfels hebben op het gebied van productiviteit bij hybride werken zijn werknemers juist een stuk productiever en geconcentreerder dan wanneer ze op kantoor aan het werk zijn. Thuis zijn er geen onaangekondigde bezoekjes, lawaai van andere collega’s of groepsgesprekken die vaak, onnodig, veel tijd kosten. Daarnaast liggen de netto-werktijden bij hybride werken vaak hoger dan bij de traditionele werkvormen.  

Als je bovenstaande leest, zou je als werkgever direct beginnen met hybride werken, mocht je dat nog niet doen. Het klinkt allemaal fantastisch maar toch zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden.  

Overzicht kwijt 

Als werkgever kun je af en toe het overzicht kwijt raken. Wie is nou precies waar mee bezig? Maar ook is het als organisatie belangrijk om te weten wanneer medewerkers van plan zijn om naar kantoor te komen. Op deze manier voorkom je chaos door een tekort aan werkplekken als iedereen op dezelfde dag besluit om op kantoor te werken. Daarnaast is goed om medewerkers te stimuleren dat teamgenoten op dezelfde dag naar kantoor komen zodat ze op die dagen aan gezamenlijke doelen kunnen werken.  

Verwachtingen van HR/Management 

HR en managers spelen een belangrijke rol in deze tijd. Wanneer op kantoor wordt gewerkt zijn de verwachtingen over het algemeen duidelijk, maar is dit een stuk lastiger bij hybride werken. Er moet worden gezorgd voor de juiste aansluiting met het personeel zonder dat de vrijheden die bij hybride werken passen in het geding komen. Ook hier, is met elkaar blijven communiceren en een goede planning, key.  

Minder sociaal contact 

Bij hybride werken zien collega’s elkaar minder vaak face-to-face. Het snelle en spontane contact buiten de meetings om verdwijnt wat ervoor kan zorgen dat het werkplezier verminderd en medewerkers vereenzamen. Ook kan het gebrek aan informele gesprekken zorgen voor moeilijkere interne communicatie omdat men elkaar in mindere mate op de hoogte houdt. Wat uiteindelijk weer kan zorgen voor minder innovatieve ideeën. Deze ontstaan vaak tijdens een praatje in de koffiehoek of tijdens de pauzes. Daarom is het belangrijk om het onderlinge contact tussen medewerkers te blijven stimuleren. Dit kan natuurlijk zowel online als offline. Denk hierbij aan het drinken van een digitaal kopje koffie en onderling met enige regelmaat af te spreken en leuke dingen te doen in teamverband.  

 

 

Waar kunnen wij je bij helpen?

Everybody Works staat voor je klaar

Onderzoek meer