Wat een medewerker nodig heeft van een werkgever

Share Post:

motivatie

Wat een medewerker nodig heeft van een werkgever, zijn de juiste omstandigheden. Hoewel de beste motivatie van binnenuit komt, hebben omstandigheden wel degelijk invloed. Gemotiveerde medewerkers zorgen voor meer productiviteit, zijn loyaler en verzuimen minder. Genoeg reden om dus om als werkgever ook voor fijne omstandigheden te zorgen. Heb jij de basis daarvoor voor jouw medewerkers voldoende op orde?

De theorie: wat een medewerker nodig heeft van een werkgever

Veel mensen kennen wel de piramide van Maslow. Hierin staat in de vorm van een piramide aangegeven dat er eerst een bepaalde basis nodig is. Voordat iemand bijvoorbeeld pas goed oplossingen bedenken kan, moet bijvoorbeeld de behoefte aan eten en drinken en de zekerheid van bijvoorbeeld een dak boven het hoofd zijn vervuld.

Hoewel het niet voor alle mensen helemaal hetzelfde werkt, zit er wel een grote kern in dit verhaal. Het is namelijk bewezen dat mensen met geldzorgen, door die zorgen minder goed kunnen nadenken. Dit zorgt voor bijvoorbeeld meer fouten op het werk. Eerst moet er dus wat meer zekerheid zijn.

Zekerheid

Hoewel het gedrag van mensen niet altijd voorspelbaar is, zijn er zeker omstandigheden die voor veel mensen de motivatie verhoogt of die demotivatie voorkomt. Het salaris is daar een onderdeel van. Hier kun je zien wat normaalgesproken de gewenste omstandigheden zijn. Bied jij jouw medewerkers:

  • Een goed marktconform salaris?
  • Een salaris dat voldoende is om zonder geldzorgen van te leven?
  • Zoveel mogelijk een vast contract?

Goede omstandigheden thuis en op de werkvloer

Goede omstandigheden zorgen voor veiligheid. Veiligheid is één van de belangrijkste dingen die een medewerker nodig heeft. Medewerkers waarderen het als een werkgever zich menselijk opstelt. Vooral op het moment dat het in het leven van een medewerker niet lekker loopt. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld een medewerker met geldzorgen helpen.

Niet door het probleem op te lossen, maar door de medewerker te helpen het zelf op te lossen. Zo zorg je ook voor behoud van gelijkwaardigheid. Heeft de medewerker een gebrek aan financieel overzicht? Dan zou het aanbieden van de diensten van een budgetcoach een goede stap kunnen zijn.

  • Heb je een goed contact met medewerkers? Vraag je ze regelmatig hoe het met ze gaat en of er problemen zijn op het werk of privé?
  • Sta je medewerkers met lastige privésituaties voldoende bij?
  • Hebben jouw medewerkers een goede balans tussen privé en werk? Ben je soepel met vakantie- en verlofaanvragen? Geef je snel akkoord?
  • Heb je een goed beleid voor het voorkomen en omgaan met grensoverschrijdend gedrag?
  • Bied je goed arbeidsomstandigheden? Voorkom je tocht, geluidsoverlast, te hoge of te lage werkdruk, veiligheid, etc.

De basis op orde?

Als de basis op orde is, dan is het natuurlijk van belang om een stapje hoger te gaan. Hoe beter medewerkers namelijk hun behoeftes vervullen, hoe beter de motivatie. En goed gemotiveerde medewerkers? Die zorgen voor meer productiviteit. Bovendien is het ook gewoon fijner werken met gemotiveerde mensen.

 

Waar kunnen wij je bij helpen?

Everybody Works staat voor je klaar

Onderzoek meer