Nieuwe regeling ouderschapsverlof per 2 augustus 2022

Share Post:

ouderschapsverlof

Het krijgen van een kind is een ingrijpende en levensveranderende gebeurtenis. Er komt veel bij kijken en de (nieuwe) ouders moeten veel regelen. Van de kinderkamer tot opvang maar ook het regelen van verlof tijdens de zwangerschap en daarna is iets wat bij zowel werknemers als werkgevers niet altijd even duidelijk is en veranderen regels met enige regelmaat. Zo ook de nieuwe regeling omtrent ouderschapsverlof die per augustus dit jaar zijn intrede doet.

In de huidige situatie krijgen werknemers in Nederland geen ouderschapsverlof uren uitbetaald. Maar door nieuwe Europese richtlijnen verandert dit per 2 augustus 2022 die ervoor zorgt dat men straks 2 maanden recht heeft op betaald ouderschapsverlof. Deze kan door de werkgever aangevraagd worden bij het UWV.

Betaald ouderschapsverlof kan minimaal 1 tot maximaal 9 werkweken duren en ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Wel is het belangrijk dat deze dagen opgenomen worden binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Wanneer het om een adoptie- of pleegkind gaat mag het kind niet ouder zijn dan 8 jaar en geldt alleen voor het eerste jaar na de feitelijke adoptie. Belangrijk om te weten is dat de uitkering kan worden aangevraagd, nadat minimaal 1 keer het aantal uren van de werkweek verlof opgenomen is. Ook hoe de uitkering aangevraagd dient te worden en wat de hoogte is van het uitgekeerde bedrag hangt af van de situatie waarin de ouders zich bevinden.

Ouders krijgen straks 9 weken ouderschapsverlof op basis van een UWV uitkering wat 70% van hun dagloon zal zijn. Zoals eerder beschreven is een van de voorwaardes dat deze 9 weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Op deze manier krijgen (nieuwe) ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en samen bewuste keuzes te maken met betrekking tot werk en privé.

Maar hoe zit het dan met betaald ouderschapsverlof bij kinderen die geboren zijn voor de invoering van deze nieuwe regeling?

In sommige gevallen gelden de nieuwe regels ook voor ouders die voor de invoering van de wet een kind hebben gekregen. Het kind moet dan echter wel jonger zijn dan 1 jaar. Daarnaast moeten de ouders op het moment werken en hebben ze nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof opgenomen.

De rijksoverheid geeft hierbij het volgende voorbeeld:

Een werknemer is op de datum van de invoering van de wet ouder van een kind (6 maanden). Hij of zij heeft al 19 weken (wettelijk onbetaald) ouderschapsverlof opgenomen. Deze werknemer heeft nog 6 maanden om 7 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dan is het kind 1 jaar. Tijdens die 7 weken heeft hij of zij recht op een uitkering.

Heb je als werkgever of werknemer vragen over dit onderwerp  of heb je specifieke vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Waar kunnen wij je bij helpen?

Everybody Works staat voor je klaar

Onderzoek meer