Loonbeslag? Help medewerkers het zelf op te lossen

Share Post:

loonbeslag

Albert van der Giessen is sinds kort werkzaam als adviseur bij Everybody Groep. Hij neemt enorm veel ervaring mee vanuit onder andere zijn voorgaande functie als afdelingshoofd Inkomen en Directeur Kredietbank. Daar was hij verantwoordelijk voor een afdeling met 85 mensen op het gebied van inkomen, inkomensbeheer, handhaving, juridische zaken en schuldhulpverlening.  

Bij Everybody Groep is Albert betrokken bij de productontwikkeling voor het omgaan met inkomensproblemen bij werknemers. Daarin is loonbeslag een belangrijk thema met consequenties voor werknemers én werkgevers.  

Wat kost loonbeslag? 

Voorlichtingsinstituut Nibud berekende dat een werknemer die loonbeslag heeft gekregen, een werkgever 13.000 euro kost. Dat is zeker een realistisch bedrag, geeft Albert aan. Loonbeslag heeft invloed op de werknemer. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat iemand minder goed oplet. Geldzorgen leggen beslag op het denken1. Met als gevolg dat iemand minder productief is en sneller fouten maakt. Daarnaast zorgt loonbeslag ook voor meer werk bij de salarisadministratie van een werkgever. Bovendien gaat het om een wat lange periode, loonbeslag duurt vaak zo’n 6 tot 24 maanden. 

Wat kun je hier als werkgever aan doen? 

Preventie is het belangrijkste. Daarom is het belangrijk om op tijd het gesprek aan te gaan. Hiermee voorkom je verzuim en het zorgt ook voor minder kosten. Het is belangrijk dat je de mogelijke signalen herkent als een werknemer geldproblemen heeft. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een werknemer die minder focus heeft dan normaal of een werknemer die onrustig is, als het salaris niet op tijd op de rekening staat. Ook het niet meedoen aan gezamenlijke sociale uitjes en het vragen om meer werkuren kunnen signalen zijn dat een medewerker geldproblemen heeft. 

Hoe help je werkgevers hiermee? 

Bij Everybodygroep bieden wij werkgevers het totaalpakket Andersom Denken. Wij nemen hiermee, voor een vast bedrag per maand, preventie en verzuimbegeleiding voor onze rekening. Werknemers kunnen om verschillende redenen in financiële problemen komen. Het kan zijn dat iemand nooit heeft leren omgaan met geld en geen overzicht heeft. Daarom ontwikkelen wij nu een dienst binnen het Andersom Denken pakket waarbij een werknemer een budgetcoach kan krijgen. Daarnaast geef ik ook advies aan werkgevers met een werknemer die financiële problemen heeft. 

Meer weten hierover? Dan kun je daarvoor contact opnemen met Albert van der Giessen. Mail: albert@everybodygroep.nl of bel: 06-21380606. 

Wat is jouw boodschap voor werkgevers? 

Ga het gesprek aan. Denk niet dat je het probleem direct moet oplossen voor een werknemer, maar help de werknemer om het probleem zelf op te lossen. Naast de signalen herkennen is het belangrijk om er wat mee te doen. Praat met de medewerker over de eventuele financiële problemen. Daar kun je ook ruimte voor bieden in terugkerende gesprekken zoals een functioneringsgesprek. Hoewel veel zaken worden besproken tussen werknemer en werkgever, blijken financiën een beladen onderwerp. Terwijl bijvoorbeeld veel werkgevers vaak wel praten met een werknemer over relatie- of gezondheidsproblemen. 

Waar haal jij voldoening uit? 

Als ik zie dat geboden hulp ervoor zorgt dat iemand weer uit de financiële problemen komt. Dat het weer goed gaat. Dat vind ik mooi. Zo kon ik op een gegeven moment een medewerkster helpen die een zoon had met geldproblemen. Door schulden van de inwonende zoon, kreeg de vrouw een deurwaarder die beslag wilde leggen op de inboedel. Als haar werkgever trof ik een financiële regeling met de vrouw, zodat de zoon de boel weer op orde kon krijgen. Dat gaf de vrouw een hoop rust en daar had ik natuurlijk als werkgever ook profijt van. Als iemand stress heeft door financiële problemen, beïnvloedt dit ook het werk. Ondertussen is alles afbetaald en gaat het ook goed met haar en haar zoon. Hij is weer met een studie begonnen. Dat het zo goed uitpakt, daar haal ik voldoening uit. 

Waar kunnen wij je bij helpen?

Everybody Works staat voor je klaar

Onderzoek meer