Betrokken medewerkers zijn essentieel voor een organisatie. Het is dus belangrijk dat zij zich goed voelen. Dit is helaas niet altijd het geval blijkt uit cijfers die het TNO publiceerde over ‘werkstress in Nederland’. In 2020 hadden namelijk 1,2 miljoen Nederlandse werknemers (15,7% van de werknemers) burn-outklachten.
Hart voor de zaak
Medewerkers met een hart voor de zaak werken hard en zijn loyaal aan hun organisatie. Herken je dat? Je voelt je onderdeel van het bedrijf en neemt zelf initiatief, vaak zelfs meer dan jouw functieomschrijving aangeeft. Zulke werknemers zijn actief en maken het verschil, kortom ze zijn het perfecte visitekaartje van de organisatie. Dit klinkt perfect en dat is het ook wanneer je als werknemer goed in je vel zit. Wanner je in je flow zit en precies genoeg uitdaging hebt en niet te veel druk ervaart, zal je optimaal kunnen blijven presteren.
Wanneer je een hart voor de zaak hebt (of had) en daarnaast ook druk, stress of spanning ervaart, kun je op dat moment letterlijk en figuurlijk beter eerst aan je eigen hart denken.
Werkstress
Werkstress komt tegenwoordig veel voor, meer dan een miljoen Nederlanders hadden er in 2020 last van.
Vaak kenmerkt zich dit door het krijgen van psychische en lichamelijke klachten en soms zelfs in langdurige uitval door een burn-out. Dit kan voor bedrijven een groot probleem veroorzaken, omdat werkstress het ziekteverzuim kan verhogen en daarmee ook de kosten die hiermee gemoeid zijn.
Oorzaken werkstress
Een te hoge werkdruk kan leiden tot vermoeidheidsklachten, overspannenheid en uiteindelijk tot een burn-out. Iemand die daarentegen niet genoeg uitgedaagd wordt, kan ook gedemotiveerd raken en hierdoor klachten ervaren. Ook het gebrek aan structuur en steun van collega’s kunnen oorzaken zijn van werkstress, evenals persoonlijke kenmerken als perfectionisme. Het ontbreken van zingeving kan ook een oorzaak zijn.
Werkstress wordt niet altijd op tijd gesignaleerd. Het hoeft niet per se veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen, maar kan ook veroorzaakt worden door een combinatie van belasting op werkgebied en in het privéleven.
Werkstress herkennen
Veel werknemers beginnen zelf niet snel over werkdruk of andere problemen op het werk, omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Echter is het belangrijk om allereerst op tijd signalen te herkennen en in te grijpen. Enkele signalen die je zou kunnen herkennen:
- Verminderde productiviteit
- Toename in lichamelijke klanten (van hoofdpijn tot slapeloosheid en rugklachten)
- Toename ziekteverzuim
- Vermoeid en te laat op het werk
- Afname in betrokkenheid
- Sneller geïrriteerd
- Neerslachtig/somber humeur
Werkstress reduceren en ziekteverzuim terugdringen
Naast het herkennen van stress is het belangrijk voor zowel jouzelf én jouw werkgever om regelmatig het gesprek aan te gaan. Dit kan wanneer signalen herkend worden, maar zelfs ook al ter preventie, zonder dat er signalen bekend zijn. Dit kan bestaan uit:
- Een inlevingsgesprek, met hierop volgend oplossingen op het gebied van werk en leefstijl. Denk hierbij aan werk- en leefomgeving, zingeving, voeding, beweging, slaap, ontspanning en sociale verbinding.
- Diagnostiek, bijvoorbeeld stress-meting en bloedonderzoek
- Loopbaanbegeleiding, van talentenonderzoek t/m outplacement
- Verzuimbegeleiding, waarbij o.a. bedrijfsarts en huisarts nauw samenwerken voor een constructieve oplossing
Meer informatie:
Gezond en tevreden personeel is de motor van een organisatie. Everybody Groep biedt een totaalpakket aan, toegesneden op elke werksituatie. Wij zorgen voor een oplossing op maat, die voor werknemers én werkgevers positief uitpakt. Met onze Andersom Denken – aanpak nemen wij preventie en verzuimbegeleiding voor onze rekening. Zo waarborgen wij dat u over vitale en inzetbare werknemers beschikt. Everybody Groep Lifestyle Centers spelen hierbij een belangrijke rol.
Tel: 088 246 04 04
info@everybodygroep.nl