Geen zin in werken

Share Post:

geen zin

Iedereen heeft wel eens een dipje. Alleen als je de meeste dagen van  de week jezelf naar het werk moet slepen? Dan is het tijd voor actie. Voordat je meteen een ontslagbrief indient, is het slim dat je helder is, waarom je geen zin hebt in werken. Soms blijkt geen zin in werken te komen doordat het werk om de één of andere reden niet (meer) bij je past. Maar, het komt zeker net zo vaak voor dat dit niet nodig is. Wat moet je dan doen? Lees het hier.

Neem het serieus

Geen zin lijkt een luxeprobleem. Misschien denk je wel: ‘Wees blij dat je werk hebt’. Maar, structureel geen zin in werken hebben, is een belangrijk signaal. Als je hier niks mee doet, kan het zomaar eens eindigen in een burn-out of een bore-out. Ergens is er iets waardoor jij minder blij bent met jouw werk. Dit wil trouwens niet zeggen dat het aan het werk ligt dat je geen zin hebt. Het is ook mogelijk dat door privéproblemen het werk even te veel is.

Wat is het probleem?

Geen zin in werken heeft verschillende oorzaken:

  • Er zijn bepaalde werkomstandigheden die niet aansluiten bij jou.
  • Er is sprake van grensoverschrijdend gedrag.
  • Je neemt te veel hooi op je vork.
  • De functie past niet goed bij jou.
  • Je hebt andere problemen die het werk in de weg zitten.
  • Er is een mismatch met de bedrijfscultuur, normen en waarden.
  • Je hebt te weinig affiniteit met het bedrijf, de diensten of producten.

Het is afhankelijk van wat het probleem is, wat de juiste oplossing is. Voelt het niet prettig dit met je werkgever te bespreken? Dan kun je, als die mogelijkheid er is, naar een vertrouwenspersoon gaan. Ook kan afhankelijk van het probleem een huisarts, een psycholoog, slachtofferhulp, een antidiscriminatiebureau, het College van de rechten van de mens of het Juridisch Loket je helpen.

Geen zin in werken: accepteer dat je het werk doet

Soms gaat het om een tijdelijke situatie. Je bent bijvoorbeeld afgestudeerd, maar hebt nog geen werk in jouw vakgebied. Spiritueel leraar Eckhart Tolle legt op YouTube in het filmpje ‘Is it time to change jobs?’ uit wat je kunt doen, als je met tegenzin je werk doet. Daarbij onderscheid hij drie stadia waarin je mogelijk je werk uitvoeren kunt:

  • Accepteer dat je het werk doet.
  • Je vindt een zekere mate van plezier in je werk.
  • Je bent enthousiast over je werk.

Accepteren dat je het werk doet is de meest toegankelijke vorm, als je geen zin hebt in werken. Je kunt dit zien als een spirituele oefening voor jezelf. Vaak ga je van het ene stadium over naar het andere stadium. Lukt zelfs accepteren niet? Dan is de kans groot dat je ongelukkiger wordt en dat je anderen om je heen, daarmee aansteekt. Het advies is dan ook om in dat geval op een goede manier het gebouw te verlaten of zoals Eckhart Tolle het zegt: ‘Remove yourself’.

 

Waar kunnen wij je bij helpen?

Everybody Works staat voor je klaar

Onderzoek meer