ADHD en werk? Dat kan extra problemen opleveren, maar dat hoeft niet. Heb je een sollicitant die aangeeft dat hij* ADHD heeft? Dan weet je misschien helemaal niet wat je met die informatie moet. Hoe uit ADHD zich eigenlijk op de werkvloer en hoe ga je daar mee om? Het kan zelfs al zo zijn dat je al een werknemer met ADHD hebt, zonder dat je het weet. Benieuwd naar hoe je in jouw bedrijf het beste omgaat met een medewerker met ADHD? Hier lees je daar meer over.
De ADHD-sollicitant
ADHD managen op het werk? Het begint al bij de ADHD-sollicitant. In het algemeen kun je zeggen dat de consequenties onder andere afhangen van hoe je als werkgever omgaat met ADHD, hoe eerlijk de sollicitant is en hoeveel zelfkennis de sollicitant heeft. Het is niet zo dat een sollicitant verplicht moet zeggen: ik heb ADHD. Psychische kwetsbaarheden zoals autisme, maar dus ook ADHD, gaan in principe een werkgever niet aan. Het is niet relevant. Wat wel relevant is? Dat is dat je als werkgever een eerlijke schets krijgt van het mogelijke functioneren van de sollicitant in de betreffende functie. Het kan dus zijn dat een ADHD-sollicitant niet zegt dat hij ADHD heeft, maar zichzelf wel omschrijft met kenmerken die veel mensen met ADHD hebben.
Geeft een sollicitant aan dat hij ADHD heeft? Dan is het handig dat je duidelijk krijgt waarom de sollicitant dit vertelt. Vraag wat de sollicitant nodig heeft voor het leveren van goed werk. Soms heeft iemand bijvoorbeeld een rustige werkplek nodig.
Wat is ADHD?
ADHD staat voor attention Deficit Hyperactivity Disorder. ADHD is een stoornis waarbij je bijvoorbeeld vaak snel afgeleid en erg druk bent. Dat druk zijn, is niet altijd zichtbaar, sommige mensen met ADHD zijn voornamelijk erg druk in hun hoofd. Dat kan voor verschillende problemen zorgen, ook op de werkvloer.
Er zijn verschillende soorten ADHD:
ADHD-I. De ‘I’ staat voor inattentive, oftewel onoplettend. Dit noemde men vroeger ADD. Dat staat voor Attention Deficit Disorder. Iemand met ADHI heeft vooral moeite met het vasthouden van de aandacht. Iemand met deze vorm van ADHD kan soms dromerig voor zich uitkijken.
ADHD-H is de variant met hyperactiviteit en impulsiviteit. De meeste mensen met deze variant zijn erg beweeglijk en vinden de hele dag stilzitten erg moeilijk. Het komt regelmatig voor dat iemand met ADHD-H er dingen zomaar uitflapt of dat diegene iemand ineens onderbreekt in een gesprek.
ADHD-C is de gecombineerde versie. Iemand met deze vorm van ADHD heeft last van zowel onoplettendheid als van de hyperactiviteit en impulsiviteit.
ADHD veroorzaakt niet bij iedereen evenveel problemen. Soms zie je dat iemand bepaalde dingen met intelligentie en creativiteit kan compenseren of verbloemen. Dit kost iemand met ADHD wel extra energie.
ADHD en werk
Hoe ga je nu om met ADHD als werkgever? Dat hangt onder andere af van waar een medewerker eventueel tegenaan loopt.
ADHD en werk op de werkvloer
Iemand met ADHD heeft meestal een andere manier nodig om werk te organiseren. Ze zijn niet zo gestructureerd van zichzelf. De standaardoplossing werkt vaak niet. Vaak ontwikkelt iemand met ADHD een eigen manier voor het behalen van het gewenste resultaat. Hoe ga je hier als werkgever mee om? Het belangrijkste is om te kijken naar wat echt belangrijk is. Soms is het prima om soepel te zijn over de manier van werken, mits het resultaat er maar niet onder lijdt.
Merk je dat jouw medewerker, geen overzicht heeft en dit negatief het werk beïnvloed? Dan kan het helpen om opdrachten wat meer af te bakenen en te helpen met het maken van een realistische planning.
Sociale interactie
Sociale interactie kost iemand met ADHD meestal veel energie. Iemand met ADHD weet van zichzelf wel dat hij vaak anders reageert dan een ander. Dat kan onzekerheid met zich meebrengen: ‘ben ik te aanwezig, ben ik te slordig’ etc. Als werkgever kun je helpen door te zorgen voor een veilige bedrijfscultuur. Een onafhankelijke vertrouwenspersoon kan daarin een rol spelen. Daarnaast helpt regelmatig oprechte complimenten goed. Het vermindert de spanning en onrust die iemand met ADHD voelt.
Kun je iemand met ADHD beter niet op bepaalde functies zetten? Dat is niet direct te zeggen. Neem nu bijvoorbeeld de vraag: kan iemand met ADHD-H of ADHD-C wel de hele dag computerwerk doen?
De meeste mensen met ADHD-H en ADHD-C zoeken zo’n baan niet op, maar uitzonderingen zijn er altijd. Diegene kan dan zelfs heel erg productief zijn. Iemand met ADHD kan namelijk bij interesse in een hyperfocus zitten. Dan vergeten ze de wereld om zich heen en zijn volledig verdiept in het onderwerp van interesse. Het werkt vooral goed als diegene het werk leuk vindt en de gewenste autonomie krijgt om tussendoor de energie kwijt te kunnen. De moraal van het verhaal? Het gaat altijd om het individu. Uiteindelijk gaat het erom dat de juiste persoon op de juiste plek is. Dat is maatwerk, net zoals bij medewerkers zonder ADHD.
ADHD en werk: het cadeautje
Iemand met ADHD op de werkvloer kan extra aandacht kosten, maar het kan ook een cadeautje zijn. Mensen met ADHD hebben vaak veel energie en kunnen snel en associatief denken. Ze kunnen, mits ze op de goede plek zitten, op het werk het zonnetje in huis zijn. Het kan dan net de ontbrekende schakel zijn die op dat moment nodig is in het bedrijf.
ADHD en werk: preventie verzuim
Er zijn verschillende dingen die voor verzuim of disfunctioneren zorgen, net zoals bij iemand zonder ADHD. Er zijn wel wat extra aandachtspunten. Zo krijgt iemand met ADHD sneller een depressie of angststoornis. Het is echter lang niet zo dat iedereen met ADHD een angststoornis of depressie krijgt.
Hoe minimaliseer je verzuim door een medewerker met ADHD? Dat kan bijvoorbeeld door het unieke pakket Andersom Denken bij ons af te nemen. Voor een vast bedrag in de maand kunnen wij dan voor iedere medewerker maatwerk leveren met de expertise van diverse coaches. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een slaapcoach, een voedingscoach, een budgetcoach en een loopbaancoach. Daarnaast omvat het pakket nog vele andere diensten waaronder onder andere verzuimbegeleiding. Meer weten over onze verzuimbegeleiding? Lees dan ook over ons concept Nu van werk naar werk.
Structuur en overzicht houden is voor iemand met ADHD niet zo makkelijk. Onze coaches kunnen daarbij helpen. Dit maakt dat het Andersom Denken pakket extra waardevol kan zijn als u medewerkers met ADHD in het bedrijf hebt.
Andersom Denken
Meer weten over wat er allemaal in het pakket Andersom Denken zit? Neem gerust contact op met ons.
www.everybodygroep.nl/andersom
info@everybodygroep.nl
088-246 04 04